ßßß Cookit - przepis na sernik czekoladowy

sernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Jedwabiście kremowy, mocno czekoladowy sernik, bardzo syty, przepyszny, gorąco polecam ! :) Jeśli lubicie takie serniki, bardzo polecam Wam również ten :)
1 kg sera (dałam wiaderkowy Dr. Oetker)
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 pełna szklanka cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego (dałam swój z wanilią)
200 gram czekolady gorzkiej (dałam Wedel)
100 gram śmietany kremówki 30%
ciasteczkowy spód:
170 gram ciasteczek zbożowych (polecam Holenderskie lub Elitki z Biedronki)
70 gram stopionego masła
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
Ser i śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej, aby się ogrzały, zlewamy serwatkę, która się z góry oddzieliła na serze.
Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem.
Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Twaróg przekładamy do miski, zasypujemy cukrami i miksujemy do dokładnego połączenia składników, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.
Następnie dodajmy śmietanę kremówkę (nie ubitą), i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma być lekko ciepła i wciąż płynna), dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej ( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do sera), następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy (blenderem koniecznie).
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki
Przed podaniem dowolnie dekorujemy.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/sernik-czekoladowy.html