Wykonanie
Jedwabiście kremowy, mocno
czekoladowy sernik, bardzo syty, przepyszny, gorąco polecam ! :) Jeśli lubicie takie serniki, bardzo polecam Wam również ten :)
1 kg
sera (dałam wiaderkowy Dr. Oetker)4
jaja2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 pełna szklanka
cukru1,5 łyżki
cukru waniliowego (dałam swój z
wanilią)200 gram
czekolady gorzkiej (dałam Wedel)100 gram
śmietany kremówki 30%ciasteczkowy spód:170 gram
ciasteczek zbożowych (polecam Holenderskie lub Elitki z Biedronki)70 gram stopionego
masła2 kopiaste łyżki ciemnego
kakaoSer i
śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej, aby się ogrzały, zlewamy
serwatkę, która się z góry oddzieliła na
serze.
Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy
kakao i przesiewamy wszystko razem.
Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z
ciasteczkami i
kakao.Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą
ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Twaróg przekładamy do miski, zasypujemy
cukrami i miksujemy do dokładnego połączenia składników, dodajemy
mąkę ziemniaczaną, miksujemy.Następnie dodajmy
śmietanę kremówkę (nie ubitą), i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym
jaju, ucieramy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, lekko ją schładzamy (ma być lekko ciepła i wciąż płynna), dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej ( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do
sera), następnie przekładamy masę
czekoladową do
sera i miksujemy (blenderem koniecznie).
Masę wykładamy na
ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut,
potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówkiPrzed podaniem dowolnie dekorujemy.