ßßß
Skorzystałam z przepisu Ewy z moimi niewielkimi modyfikacjami. Kochana dziękuję, jesteś dla mnie inspiracją:)
składniki na masę serową:1 kg sera (ja dałam wiaderko President)4 jaja2 łyżki mąki ziemniaczanej1 pełna szklanka cukru1,5 łyżki cukru waniliowego (dałam swój z wanilią)200 g czekolady gorzkiej100 g śmietany kremówki 30%ciasteczkowy spód:170 g ciasteczek zbożowych lub jak w moim przypadku pozostałości świątecznych pierniczków70 gram stopionego masła2 kopiaste łyżki ciemnego kakaododatkowo:marmoladaWszystkie składniki wyjmujemy z lodówki 2-3 godziny wcześniej by się ogrzały. Z sera zlewamy serwatkę.Ciasteczka rozkruszamy na piasek. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem. Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, docieramy i wyrównujemy powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.Ser przekładamy do miski, zasypujemy cukrami i miksujemy do dokładnego połączenia składników, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.Następnie dodajemy nie ubitą śmietanę kremówkę, i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma być lekko ciepła i wciąż płynna) i hartujemy dodając do niej 2 łyżki masy serowej by nie zrobiły się grudki po dodaniu do sera. Następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy.Ciasteczkowy spód smarujemy cienką warstwą marmolady i wykładamy masę serową. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat i kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową wkładamy je do lodówki.
Smacznego:)