Wykonanie
I mamy kolejny wysyp produktów sezonowych. Na straganach dumnie prezentują się
porzeczki,
agrest,
maliny,
kurki,
jagody i oczywiście
bób . Duże smaczne
fasolki można jeść na wiele sposobów. Najbardziej klasyczny to podawanie
bobu z odrobiną
masła i
soli. Można zrobić z niego zupy, podawać do dań zamiast
ziemniaków, a także przygotować wiele różnych sałatek. Dziś przygotowałam przepis na jedną z nich.600 g
bobu1 mała
cebula12-15
pomidorów koktajlowych
natka pietruszkidobra
oliwa z oliwek3 łyżki
octu balsamicznego (ja użyłam
octu powstałego z marynowania kwiatów
wiśni)
sól, świeża
kolendra i świeży
tymianekBób gotujemy. Po ugotowaniu przelewamy go zimną
wodą i obieramy ze skórki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy
bób,
cebulę, drobno posiekane
zioła (
pietruszkę,
tymianek i
kolendrę), przekrojone na pół
pomidory koktajlowe, doprawiamy
solą,
oliwą z oliwek i i
octem, po czym dokładnie mieszamy.
Sałatkę podajemy ze świeżą
bagietką lub grzankami.
