Wykonanie
Dynie już nieśmiało wkraczają do warzywników. Różne odmiany, kolory, wielkości aż proszą się, by zrobić z nich coś dobrego. Uległam, ale z braku czasu skończyło się jedynie na małym kawałku, z którego zrobiłam danie z
ryżem i placki. Dziś przepis na szybkie warzywne risotto z dodatkiem świeżych liści
szałwii.250 g
ryżu do risottogorąca
woda250-300 g miąższu dyni3 średnie
pomidory1
kalarepa1 duża
cebulaoliwa z oliwekpół pęczka
natki z
pietruszkisól,
pieprz ziołowy, świeże liście
szałwiiPomidory parzymy gorącą
wodą, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki.
Cebulę,
kalarepę i
dynię kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i przesmażamy przez 4-5 minut. Do głębokiego garnka na rozgrzaną
oliwę z oliwek wrzucamy kawałki
pomidorów. Smażymy aż powstanie
sos pomidorowy. Następnie dodajemy
ryż, przesmażamy minutę i dolewamy gorącą
wodę (około centymetra ponad poziom
ryżu), mieszamy. Po 4-5 minutach dodajemy przesmażoną
dynię z
cebulą oraz
kalarepą. Risotto gotujemy do momentu, aż
ryż będzie miękki (ale nie rozgotowany). Należy pamiętać o regularnym mieszaniu dania, aby się nie przypaliło. 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy posiekaną
natkę pietruszki,
przyprawy oraz liście
szałwii. Do dania idealnie pasuje lampka
wytrawnego białego wina.