ßßß Cookit - przepis na Pomidory z oliwą, miętą i roum om

Pomidory z oliwą, miętą i roum om

nazwa

Wykonanie

Moje lato pachnie pomidorami . Podaję je na słodko i na wytrawnie. Chętnie eksperymentuję z nowymi ziołami. Ostatnim ciekawym odkryciem, jeśli chodzi o połączenie smakowe z pomidorami jest roum om (Limnophila aromatica, wiet. ngò om). W Kambodży często dodaje się ją do zup, jest też popularna w kuchni wietnamskiej. Moje roum om rośnie bujnie na balkonie.
małe, kolorowe pomidory
dobrej jakości oliwa
klika liści mięty
trochę roum om
sól
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do miseczki, skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy posiekanymi liśćmi mięty oraz roum om . Podajemy z grzankami lub jako sałatka do innych dań.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/pomidory-z-oliwa-mieta-i-roum-om