Wykonanie
W wolne dni lubię niespieszne śniadania. Zapach tostów albo świeżego
pieczywa. Coś na ciepło i woń porannej
kawy. Dodatkowo o tej
porze można zjeść posiłek na zewnątrz. Czego chcieć więcej? Oczywiście tylko miłego towarzystwa.6
jajek8 plasterków
szynki2
kalarepy1
cebula250 g
szpinaku2 łyżki
masłaszczypioreksól,
pieprzchleb tostowyForemki smarujemy
masłem. Do każdej z nich wbijamy
jajko, przyprawiamy. Następnie do każdej foremki wkładamy pokrojoną
szynkę i
szczypiorek. Pieczemy 15-23 minuty (w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Kalarepę i
cebulę kroimy w kostkę po czym wrzucamy na patelnie z rozpuszczonym
masłem. Przesmażamy 8-10 minut po czym dusimy pod przykryciem kolejne 5. Następnie dodajemy
szpinak i dusimy kolejne 5 minut regularnie mieszając, przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Jajka podajemy z tostami i duszoną
kalarepą ze
szpinakiem.