Wykonanie
Kuchnia fusion to komponowanie dań poprzez czerpanie z różnych, często bardzo odmiennych tradycji kulinarnych. Pozwala to na uzyskanie ciekawych, oryginalnych połączeń
smakowych. Jednym z moich sprawdzonych przepisów tego typu są
krewetki w sosie czerpiącym z tradycji europejskiej (
białe wino,
masło) i azjatyckiej (
mleko kokosowe, pasta tom yum). Zapraszam zatem na
krewetki z
makaronem azjatyckim w kremowym, aromatycznym sosie.200 g
makaronu (wstążki pszenne, mie,
ryżowy wstążki)300 g mrożonych
krewetek500 ml
mleka kokosowego1 średnia
cebula biała1 średnia
cebula czerwona2 ząbki
czosnku2 łyżki pasty tom yum1 liść kafiru2 łyżki
masła30 ml
białego winaszczypioreksólCebule oraz
czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na gorącą
oliwę i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dolewamy
wino i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy
mleko kokosowe, wrzucamy
krewetki, pokruszony liść kafiru oraz pastę tom yum, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 15 minut. Na dwie minuty przed końcem dorzucamy
masło, po czym dokładnie mieszamy. W
między czasie gotujemy
makaron. Kiedy
wywar jest już gotowy, wrzucamy do niego
makaron i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Podajemy posypane drobno posiekanym
szczypiorkiem.
