Wykonanie

Bardzo lubimy zupy kremy, robię je często, a składnikami są bardzo różne, najczęściej sezonowe warzywa. Do tej
pory za najmniej atrakcyjny uważałam krem z
brokułów, jak dla mnie mdły i bez smaku. W rankingu zup kremów plasował się na pewno na szarym końcu. Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym kremem, ale bardzo zyskał na smaku i chętnie zjadłabym go ponownie. Może i Tobie przypadnie do gustu to połączenie. Dodałam
mleko kokosowe i zieloną pastę
curry, której głównym składnikiem jest
trawa cytrynowa. Idealne zestawienie smaków na lato.Składniki:500 g
brokuła1
cebula1 ząbek
czosnku0,5 l
bulionu warzywnego250 ml
mleka kokosowegopłaska łyżeczka zielonej pasty
curry1 łyżka
masła ghee
sólWykonanie:
cebulę i
czosnek obrać, pokroić i zeszlić na 1 łyżce
masła ghee w garnku, w którym gotujesz zupę
brokuła umyć, odzielić różyczki od głąba i umieścić w garnkudolać
bulion warzywny i gotować około 5-7 minut.
Brokuł powinien być miękki, ale nie rozgotowanyzblendować całość na gładki kremdodać
mleko kokosowe, zielone
curry. Doprawić ewentualnie
soląpodawać z kleksem
mleka kokosowego. Posypałam dodatkowo
szczypiorkiemŻYCZĘ SMACZNEGO !