Wykonanie
Jak jest cieplej większą popularnością cieszą się ciasta i desery na zimno. Niestety, w Polsce pogoda jest dość kapryśna. Po gorącym dniu może przyjść nieoczekiwanie taki bardzo zimny. To jednak nie powód, by rezygnować ze słodkości na zimno. Dostępność świeżych
owoców jest naszym sprzymierzeńcem. Przygotowałam przepis na delikatny, rozpływający się w ustach krem o smaku
herbaty matcha z
biszkoptami. Można też urozmaicić jego smak
owocami sezonowymi.500 g
śmietany kremówki 30%250 g
mascarpone150 g
cukru10-12 g
herbaty matcha
biszkopty kocie języczki
cukier puderW tortownicy (moja miała 28 cm średnicy) układamy warstwę
biszkoptów na dnie. Ubijamy
śmietanę z
cukrem. Następnie dodajemy do niej
serek mascarpone i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy
herbatę matcha . Miksujemy, aż masa będzie miała jednorodny zielony kolor. Masę przekładamy do tortownicy, a na wierzchu układamy kolejną warstwę
biszkoptów. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.