ßßß Cookit - przepis na Tea-ramisu (herbaciane tiramisu)

Tea-ramisu (herbaciane tiramisu)

nazwa

Wykonanie

Tiramisu to chyba jedyny deser kawowy, jaki lubię. ;) Jednak postanowiłam zrobić wariację na jego temat z udziałem herbaty. Bardzo ciekawy efekt - chętnie powrócę do zawartości tego pucharka i Wam również polecam spróbować!
Trochę ciekawostek o samym deserze:
Tiramisu z włoskiego tirarsi sù znaczy ocknij się lub też tirami sù - poderwij mnie.
Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech jako drugie śniadanie, szczególnie w upalne dni - nie wiem jak Wam, ale mi się ten zwyczaj podoba.
Tiramisu zyskało popularność w czasie II wojny światowej, gdy włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.
Składniki:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
300g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki
5 torebek herbaty Earl Grey
2 łyżki cukru pudru
200ml zaparzonej herbaty Earl Grey
łyżka kakao
D odatkowo do dekoracji przyda się - rękaw cukierniczy z małą zaokrągloną końcówką (taką jak obok)
Przygotowanie:
Serek mascarpone miksujemy z kremówką oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie rozcinamy torebki z herbatą i wsypujemy ich zawartość do ubitej masy. Mieszamy delikatnie łyżką. Namoczone w zaparzonej herbacie biszkopty układamy w pucharkach na przemian z gotowym kremem herbacianym. Dwie warstwy powinny wystarczyć. UWAGA! (zostawiamy 4 biszkopty i 2 łyżki masy herbacianej do dekoracji). Na ostatniej warstwie kremu układamy (po dwa na porcję) całe, nienamoczone biszkopty. Dekorujemy je herbacianą masą, używając rękawa cukierniczego, a na koniec posypujemy kakao. Smacznego!
Tiramisu w wersji dietetycznej:
Do kremu użyj serka President 0% (ok. 300g). Dodaj żelatynę rozpuszczoną w 50-100ml wrzątku, cukier puder wedle uznania i zmiksuj całość.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/01/tea-ramisu-herbaciane-tiramisu.html