Wykonanie
Pyszny, szybki i elegancki deser. Osobiście bardziej smakował mi dnia następnego wyciągnięty prosto z lodówki. Przepis z bloga Przepisy kulinarne .
Składniki :200 g
mascarpone ( dałam 250 g )1,5 łyżki
cukru pudru200 g
śmietany kremówki 30 lub 36 %100 ml
espresso o temp. pokojowej100 g
biszkoptów ladyfingersgorzkie
kakaoMascarpone rozcieramy w misce. Osobno ubijamy zimną
śmietanę kremówkę z
cukrem pudrem na sztywno.
Śmietanę dodajemy partiami do
serka jednocześnie delikatnie mieszając za pomocą łyżki aż składniki dobrze się połączą a całość będzie jednolita.
Biszkopty moczymy w
kawie i układamy w naczynkach lub w jednym większym. Na
biszkopty wykładamy część
serka z kremówką na górę znowu partia namoczonych
biszkoptów a na nie ponownie
serek z kremówką. Wierzch posypujemy gorzkim
kakao. Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę.Smacznego :)