Wykonanie
Z
mięs, zimą najlepiej smakuje mi
jagnięcina . Niestety, znalezienie ładnego
mięsa jest procesem skomplikowanym stąd też tego typu potrawy nie często goszczą na moim
stole. Ostatnio trafiłam na ładną
karkówkę jagnięcą, z której przygotowałam aromatyczny gulasz .500 g
jagnięciny –
karkówka2 duże
cebule200 ml
wody2 ząbki
czosnkupęczek
natki pietruszki4 łyżki
wody różanej40-50 g
masłaziemniaki,
pietruszka,
marchewsól,
pieprz, świeży
rozmaryn, świeży
tymianekMięso kroimy na kawałki o wymiarach około 2 na 2 cm i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę. Dodajemy
wodę różaną (nie będzie brzydkiego zapachu w domu).
Cebulę i
czosnek drobno siekamy i dodajemy do
mięsa. Przesmażamy całość 4-5 minut, a następnie zalewamy
wodą, dodajemy
natkę pietruszki,
przyprawy i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy
masło. W międzyczasie w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni pieczemy przez 20-30 minut frytki ziemniaczane,
marchew i
pietruszkę.