ßßß
Składniki:kurki - 600 g (może być więcej),cebula - 1 duża,ziemniaki - 4 średniej wielkości,marchewka - 2 sztuki,pietruszka - 1 sztuka,masło - 2 łyżki,mleko - 250 ml,woda - 250 mlsłodka śmietanka - 330 ml,sól,pieprz,natka pietruszki,Jak zrobić:Podane składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji zupy.Kurki obieramy, oczyszczamy i myjemy (najtrudniejsza część pracy:)), większe kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy i kroimy: cebulę w kostkę, ziemniaki, marchew i pietruszkę w dowolne niezbyt duże kawałki.Do garnka w którym będziemy gotować zupę wkładamy masło. gdy masło będzie gorące do garnka wkładamy posiekaną cebulkę, chwilę smażymy, aż stanie się szklista. Dodajemy kurki - szybko smażymy. Z garnka wyjmujemy około 4 łyżek kurek, odkładamy na talerzyku na bok. Do pozostałych kurek dokładamy resztę warzyw: marchew, ziemniaki, pietruszka. Całość smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. gdy warzywa będą lekko przysmażone dolewamy mleko i wodę. Gotujemy do miękkości (nawet rozgotowania) warzyw. Zdejmujemy z ognia i dokładnie rozdrabniany przy użyciu blendera. gdy zupa ma jednolitą konsystencję dolewamy słodką śmietankę, wkładamy wcześniej odłożone kurki, mieszamy, próbujemy:0, ewentualnie doprawiamy.Tak jak pisałam świetnie smakuje z czosnkowa grzanką, Zupę możemy udekorować kurkami (wcześniej duszonymi) i natką pietruszki.Smacznego!