ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa kurkowa.

Kremowa zupa kurkowa.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kurki - z jajecznicą, marynowane, sos kurkowy, no i ...zupę kurkową. Zupa to krem, ale w środku kremu można znaleźć delikatnie chrupiące, niezmiksowane kawałki kurek. Najlepsza następnego dnia, kiedy smaki "się przegryzą". Świetnie smakuje z czosnkową grzanką.
Składniki:
kurki - 600 g (może być więcej),
cebula - 1 duża,
ziemniaki - 4 średniej wielkości,
marchewka - 2 sztuki,
pietruszka - 1 sztuka,
masło - 2 łyżki,
mleko - 250 ml,
woda - 250 ml
słodka śmietanka - 330 ml,
sól,
pieprz,natka pietruszki,
Jak zrobić:
Podane składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji zupy.
Kurki obieramy, oczyszczamy i myjemy (najtrudniejsza część pracy:)), większe kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy i kroimy: cebulę w kostkę, ziemniaki, marchew i pietruszkę w dowolne niezbyt duże kawałki.
Do garnka w którym będziemy gotować zupę wkładamy masło. gdy masło będzie gorące do garnka wkładamy posiekaną cebulkę, chwilę smażymy, aż stanie się szklista. Dodajemy kurki - szybko smażymy. Z garnka wyjmujemy około 4 łyżek kurek, odkładamy na talerzyku na bok. Do pozostałych kurek dokładamy resztę warzyw: marchew, ziemniaki, pietruszka. Całość smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. gdy warzywa będą lekko przysmażone dolewamy mleko i wodę. Gotujemy do miękkości (nawet rozgotowania) warzyw. Zdejmujemy z ognia i dokładnie rozdrabniany przy użyciu blendera. gdy zupa ma jednolitą konsystencję dolewamy słodką śmietankę, wkładamy wcześniej odłożone kurki, mieszamy, próbujemy:0, ewentualnie doprawiamy.
Tak jak pisałam świetnie smakuje z czosnkowa grzanką, Zupę możemy udekorować kurkami (wcześniej duszonymi) i natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://gotowanie-smakowanie.blogspot.com/2013/07/kremowa-zupa-kurkowa.html