Wykonanie
Uwielbiam
kurki - z jajecznicą, marynowane, sos
kurkowy, no i ...zupę
kurkową. Zupa to krem, ale w środku kremu można znaleźć delikatnie chrupiące, niezmiksowane kawałki
kurek. Najlepsza następnego dnia, kiedy smaki "się przegryzą". Świetnie smakuje z
czosnkową grzanką.
Składniki:
kurki - 600 g (może być więcej),
cebula - 1 duża,
ziemniaki - 4 średniej wielkości,
marchewka - 2 sztuki,
pietruszka - 1 sztuka,
masło - 2 łyżki,
mleko - 250 ml,
woda - 250 mlsłodka
śmietanka - 330 ml,
sól,
pieprz,
natka pietruszki,Jak zrobić:Podane składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji zupy.
Kurki obieramy, oczyszczamy i myjemy (najtrudniejsza część pracy:)), większe kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy i kroimy:
cebulę w kostkę,
ziemniaki,
marchew i
pietruszkę w dowolne niezbyt duże kawałki.Do garnka w którym będziemy gotować zupę wkładamy
masło. gdy
masło będzie gorące do garnka wkładamy posiekaną
cebulkę, chwilę smażymy, aż stanie się szklista. Dodajemy
kurki - szybko smażymy. Z garnka wyjmujemy około 4 łyżek
kurek, odkładamy na talerzyku na bok. Do pozostałych
kurek dokładamy resztę warzyw:
marchew,
ziemniaki,
pietruszka. Całość smażymy, doprawiamy
solą i
pieprzem. gdy warzywa będą lekko przysmażone dolewamy
mleko i
wodę. Gotujemy do miękkości (nawet rozgotowania) warzyw. Zdejmujemy z ognia i dokładnie rozdrabniany przy użyciu blendera. gdy zupa ma jednolitą konsystencję dolewamy słodką
śmietankę, wkładamy wcześniej odłożone
kurki, mieszamy, próbujemy:0, ewentualnie doprawiamy.Tak jak
pisałam świetnie smakuje z czosnkowa grzanką, Zupę możemy udekorować
kurkami (wcześniej duszonymi) i
natką pietruszki.Smacznego!