Wykonanie
Niedawno, piekąc
brokułowe ciasteczka dla maluchów przygotowałam również nieco zmodyfikowaną wersję dla dorosłych, którą upiekłam w foremkach w kształcie różyczek. Takie babeczki mogą pełnić rolę przekąski, albo jako dodatek do dania
mięsnego. Ponadto, to kolejne po ciastach z matchą czy
fasolą szparagową wypieki w kolorze zielonym.
Brokułowe różyczki – przepis:250 g
brokułów200 g
mąki90 ml
mleka2
jajka1
białkoszczypta
soli1/2 łyżeczki
sodyBrokuły miksujemy z
mlekiem w blenderze na dość gładką masę. Następnie dodajemy
jajka,
białko i
sól po czym ponownie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę oraz
sodę. Masę przelewamy do foremek. Pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
