Wykonanie
Dawno nie gotowałam kuchni amerykańskiej. Szybko nadrabiam zaległości i zapraszam na kulinarną podróż do stanu Nevada. Kuchnia tej krainy pozostaje pod silnym wpływem meksykańskiego sąsiada. Jest zatem mięśnie i z dużą ilością przypraw (w szczególności
chilli). Nie brakuje też
fasoli i tortilli podawanych na różne sposoby. Wśród dań Tex-Mex królują: fajitas,
chili con carne czy chilesrellenos (papryczki nadziewane
mięsem oraz
serem, obtaczane w cieście i smażone). To też kraina hamburgerów, steaków,
bekonu,
jajek i krążków
cebulowych smażonych w głębokim
oleju. Las Vegas ponadto znane jest z serwowanego tam od końca lat 50. XX wyśmienitego koktajlu
krewetkowego. W czasie Gorączki Złota do Nevady przyjechało też dużo Basków, przez co obecnie kuchnia baskijska jest w czołówce najpopularniejszych kuchni etnicznych tego stanu. Tym razem to właśnie ona będzie reprezentować Nevadę, zarówno jeśli chodzi o deser, jak i kanapkę. Na ciasto wybrałam Basque
Cake (hiszp. pastel vasco, po baskijsku biskotxa), czyli ciasto baskijskie. Poniższa receptura powstała na bazie kilkunastu przepisów, w tym tego ze strony Le Musée du Gâteau Basque .Basque
Cake – przepis:Ciasto:470 g
mąki200 g
cukru200 g
masła3
jajka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliDo miski wrzucamy
masło,
cukier i
sól i wyrabiamy. Następnie dodajemy
jajka i ponownie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto (będzie ono dość lepkie) i wstawiamy je na 30-60 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części – większą i mniejszą. Większą układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 22 centymetrów wysmarowanej
masłem. Ważne jest ciasto było dobrze rozciągnięte na boki na wysokość około 2 centymetrów.Masa:500 ml
mleka120 g drobnego
cukru50 g
mąki lub
skrobi kukurydzianej2
żółtka1 łyżka ekstraktu
waniliowegoDo rondelka wlewamy
mleko i ekstrakt
waniliowy. Doprowadzamy do wrzenia. W miseczce ukręcamy
cukier,
żółtka i
mąkę. Kiedy
mleko się zagotuje powoli dolewamy go do mieszaniny i dokładnie mieszamy. Następnie mieszaninę ponownie przelewamy do garnka i gotujemy przez 2-3 minuty. Trzeba uważać, aby się nie przypaliła. Jeśli masa zacznie się zbijać można zestawić ją z ognia i zblendować. Gotową masę lekko przestudzamy, po czym wylewamy do formy na spód ciasta. Mniejszą część układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy, po czym przenosimy i układamy na
masie. Szybko i delikatnie sklejamy obrzeża dwóch kawałków ciasta, tak by nie wypłynęło nadzienie, a następnie wstawiamy placek na 35-45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopi. Kroimy po ostygnięciu. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem