Wykonanie

Składniki300 g
mąki200 g
masła200 g
cukru pudru4
jajka1 łyżka
cukru waniliowego10 g
proszku do pieczenia800 g
śliwekCzas przygotowania: 10 min plus 60 min pieczenieGorąca niedziela. Pewnie jedna z ostatnich w tym roku. Myślałam, że od rana
będę się pluskała w wodzie, ale moja rodzina ostatnio dba, żebym się nie nudziła. To ktoś kupi
ser, to
paprykę albo
śliwki. I trzeba coś z tego zrobić :) Tak więc zapraszam na dzisiejszy wypiek.Niedawno było ciasto ze
śliwkami. To, które robiłam dzisiaj, jest zdecydowanie łatwiejsze. Skorzystałam z tego przepisu . Ale zamiast topić
masło, wyciągnęłam je rano z lodówki, żeby zmiękło i takie dodałam do ciasta. W
skrócie: miksuję
jaja z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym, dodaję
masło i dalej miksuję. Następnie wsypuję do masy
mąkę i
proszek do pieczenia. Chwila mieszania i przekładam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dzisiaj użyłam tortownicy o średnicy około 28 cm, żeby zmieścić jak najwięcej
owoców.
Śliwki myję, dryluję i kładę połówki skórką w dół. Ciasto wjeżdża do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na godzinę.Uwielbiam ten przepis za jego prostotę. Jeśli więc nie macie zbyt dużo czasu, a goście
stoją już za drzwiami, śmiało skorzystajcie z tego przepisu. Smacznego!



Podobne przepisy

Dwukolorowa babka

Babeczki ucierane

Bardzo
cytrynowe ciasto z
poziomkamiCiasto ucierane z
jabłkami i
rodzynkami
Ciasto ucierane ze
śliwkami – 2 tortownice 22 cm