ßßß
Składniki4 duże pomidorykilka kwiatów szczypiorkusólpieprz1-2 łyżki oleju lub oliwyCzas przygotowania: 10 minCo roku testuję w swojej kuchni różne kwiaty. Nie zawsze niestety mam kiedy o nich napisać. W zeszłym roku kandyzowałam fiołki – były pyszne. Świetne są też kwiaty cukinii – idealne do nadziewania. Jednak moja cukinia zakwitła i nagle pojawiły się piękne owoce, za to nie mam kwiatów. Ale nie dałam się wykołować naturze. O nie! Nie ze mną te numery.Tym razem miałam zacząć od lawendy. No, niestety. Spóźniłam się, moja mama z córą zdążyły ą ściąć i powrzucać do wazonów, żeby mole się w domu nie pojawiły. I tak wzięłam się za szczypiorek.Do czego nadają się kwiaty ze szczypiorku? Do posypania ziemniaków, sałatek, zup. Większość z nas jest przyzwyczajona, że szczypiorek ma być zielony i już. Kiedy zakwitnie, zostawiamy go i czekamy do kolejnej wiosny. Tymczasem kwiaty są równie aromatyczne, a przy tym mają przepiękny kolor, który na pewno będzie oryginalnie wyglądał w potrawie.Sałatka ze zdjęcia to patent najprostszy z najprostszych. Parzę pomidory, ściągam z nich skórkę, trochę pieprzu, soli parę kropel oliwy lub oleju – co kto lubi i na sam koniec kwiaty szczypiorku. Duży kwiat dzielę na cząstki i posypuję nim pomidory. Można dodać całe kwiaty, ale tak po prostu wygodniej się je. Smacznego!
Podobne przepisy
Zielona sałatka zimowaSchab duszony z pietruszką
Pieczone żeberkaPapryka faszerowana jajkiem
Pasztet z królika