ßßß
Składniki1 kg mięsa z królika1 kg surowego boczku0,5 kg wątróbki wieprzowej2 marchwie1 pietruszka0,5 selera2 średnie cebule6 liści laurowych5 dużych jaj10 dag bułki tartejsólpieprzimbir0,5 łyżeczki gałki muszkatołowejCzas przygotowania: 1 , 5-2 godz.Pasztet z królika – lubicie? Ja bardzo. Nie lubię kupnego pasztetu, bo najczęściej jest tłusty i jak się go kroi, to się rozmazuje. To mnie po prostu wkurza. Ale domowy pasztet to jest to :)Na wrzątek daję mięso z królika (powinno się gotować około godziny), warzywa i liście laurowe. Kwadrans później dodaję boczek (ma się gotować 45 minut). W końcu wrzucam wątróbkę – nie wymaga długiego gotowania, góra 20 minut. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmuję je.
Kiedy wszystko nieco wystygnie, biorę się za mielenie – przepuszczam wszystko przez średnie sito – niech ten pasztet ma ładną strukturę, nie taką strasznie zhomogenizowaną.Mieszam składniki, dodaję jaja, bułkę tartą, sól, pieprz i imbir do smaku oraz gałkę muszkatołową – o ile pozostałe przyprawy „na oko”, o tyle gałki raczej nie więcej niż podana ilość. Gałka ma specyficzny smak, który w nadmiarze niekoniecznie wszystkim smakuje. Wyrabiam masę, żeby był w miarę gładka i przekładam do wysmarowanej olejem formy.Nastawiam piekarnik na 180 st. C. Wkładam do nagrzanego piekarnika formy. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi pasztetu. Jeśli w formie mam pasztet 1 kg, piekę go godzinę. Jeśli forma jest większa i pasztet waży 1 , 5 kg, piekę go półtorej godziny.Proste? Proste. Smacznego! :)
Podobne przepisyŻurek
Sałatka jarzynowa w galarecie
Podwędzane swojskie wędliny
Zielona sałatka zimowaSałatka warstwowa z tuńczykiem lub kurczakiem