ßßß Cookit - przepis na Pasztet z królika

Pasztet z królika

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg mięsa z królika
1 kg surowego boczku
0,5 kg wątróbki wieprzowej
2 marchwie
1 pietruszka
0,5 selera
2 średnie cebule
6 liści laurowych
5 dużych jaj
10 dag bułki tartej
sól
pieprz
imbir
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Czas przygotowania: 1 , 5-2 godz.
Pasztet z królika – lubicie? Ja bardzo. Nie lubię kupnego pasztetu, bo najczęściej jest tłusty i jak się go kroi, to się rozmazuje. To mnie po prostu wkurza. Ale domowy pasztet to jest to :)
Na wrzątek daję mięso z królika (powinno się gotować około godziny), warzywa i liście laurowe. Kwadrans później dodaję boczek (ma się gotować 45 minut). W końcu wrzucam wątróbkę – nie wymaga długiego gotowania, góra 20 minut. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmuję je.
Kiedy wszystko nieco wystygnie, biorę się za mielenie – przepuszczam wszystko przez średnie sito – niech ten pasztet ma ładną strukturę, nie taką strasznie zhomogenizowaną.
Mieszam składniki, dodaję jaja, bułkę tartą, sól, pieprz i imbir do smaku oraz gałkę muszkatołową – o ile pozostałe przyprawy „na oko”, o tyle gałki raczej nie więcej niż podana ilość. Gałka ma specyficzny smak, który w nadmiarze niekoniecznie wszystkim smakuje. Wyrabiam masę, żeby był w miarę gładka i przekładam do wysmarowanej olejem formy.
Nastawiam piekarnik na 180 st. C. Wkładam do nagrzanego piekarnika formy. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi pasztetu. Jeśli w formie mam pasztet 1 kg, piekę go godzinę. Jeśli forma jest większa i pasztet waży 1 , 5 kg, piekę go półtorej godziny.
Proste? Proste. Smacznego! :)
Podobne przepisy
Żurek
Sałatka jarzynowa w galarecie
Podwędzane swojskie wędliny
Zielona sałatka zimowa
Sałatka warstwowa z tuńczykiem lub kurczakiem
Źródło:http://www.gryzz.pl/pasztet-z-krolika