Wykonanie
Pachnące ozdoby choinkoweUbieranie choinki z pomocą dziecka jest niczym partyzantka. Ale udało się, drzewko stoi. No i pachnie. Nie wiadomo, jak długo, ponieważ dziś już dało się zauważyć ubytki w ozdobach ;)W tym roku z braku czasu wszystko szybko, szybko, szybko. Jednak znalazłam chwilę, aby przypomnieć Wam swój ulubiony przepis. Oczywiście na pierniki. Przepis znajdziecie tutaj . Przed pieczeniem trzeba zrobić solidne dziurki na sznureczek – ja robię jak zwykle rurką do
napojów. Początkowo wydaje się, że dziurka jest ogromna, lecz ciasto jednak trochę rośnie, więc podczas pieczenia dziurka się zmniejsza.Nie macie czasu na lukrowanie? Fakt, proces jest nieco pracochłonny, zwłaszcza jeśli ktoś jest początkujący. Szybki sposób na dekorację – łamiemy ulubioną
czekoladę i wrzucamy do miski. Tę wstawiamy do garnka z
wodą. Zagotowujemy
wodę i w takiej kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę. Zamaczamy
ciasteczka,
póki czekolada jest płynna i odkładamy je na papier do pieczenia, aby
czekolada zastygła.
W tym roku zrobiłam też trochę ozdób z
cytrusów. Życie pokazało, że najbardziej nadają się
pomarańcze –
mandarynki i
cytryny średnio.
Mandarynki jak na mój gust trochę za bardzo się
kurczą w środku,
cytryny ciężko wysuszyć. Dlatego z czystym sumieniem polecam właśnie
pomarańcze – kroję je na plastry o grubości około 0,5 cm. Wykładam blachę papierem do pieczenia. Następnie każdy plaster zanurzam w cukrze (wystarczy z jednej strony) i układam na blasze
cukrem do góry. Wkładam na około 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. Dobrze jest po tym czasiue zmienić papier na świeży, ponieważ
owoce puszczają sporo soku i tak można sobie je suszyć do sądnego dnia. Na nowym papierze można jeszcze przez około godzinę posuszyć. Oczywiście czas jest sprawą względną, ponieważ w dużej mierze zależy od tego, jak soczyste są
owoce. Jeśli nie ususzą się zupełnie, nie ma się co martwić.
Cukier je nieco zakonserwuje i bez przeszkód można je wieszać na choince.Rzecz jasna,
cytrusy można suszyć też na kaloryferach, czy suszarce do
owoców. Jednak to się wiąże z czasem. A że do Świąt zostało go niewiele, piekarnik wydaje się być zdecydowanie efektywniejszy :)
Podobne przepisy
Pierniki na choinkę
Keks
Orzechowiec
Piernik przekładany
powidłem śliwkowymJaja w
sosie tatarskim