Wykonanie
Jako, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, postanowiłam przygotować coś z
jajkami.Przepis podała i poleciła mi Kamila (podobnie jak krem z
brokuł). Jest to omlet
czekoladowy, który może być sycącym, słodkim śniadaniem lub lekkim obiadem. Jest tani, smaczny i słodziutki. Dodatki to pełna dowolność, mogą to być
owoce,
dżemy, nutella itp.
Składniki:- 2
jajka 2 zł- 50 ml
mleka 0,20 zł- 2 łyżki
mąki pszennej 0,10 zł- 3 łyżki
kakao np. puchatek 0,50 zł- łyżka
powideł śliwkowych-
olej do smażeniaCzas przygotwania: 10 min.Koszt: ok. 3 złPrzygotowanie:1. Na początek oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka wbijamy do większej miski lub garnka,
żółtka do mniejszej.2. Do
białek dodajemy małą szczyptę
soli i za pomocą trzepaczki lub miksera ubijamy na sztywną pianę.
3. Do
żółtek dodajemy
kakao,
mleko i
mąkę. Dokładnie mieszamy aby masa była jednorodna.
4. Następnie do czekoladowej masy dodajemy ubite
białka, powoli mieszając. Nigdy odwrotnie, ponieważ wtedy
białka opadną i stracimy cały efekt puszystości.
5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, np.
olej słonecznikowy. Kiedy patelnia jest już gorąca, wylewamy omlet na środek patelni, aby swobodnie rozpłynął się na boki.
6. Początkowo smażymy na dużym ogniu, następnie go zmniejszamy i przykrywamy patelnię. Kiedy omlet będzie już w pełni usmażony, zsuwamy na talerz, dodajemy co chcemy i zajadamy :)