Wykonanie
Od dziś przez cały tydzień trwa Festiwal Dyni - będzie zdrowo i
pomarańczowo :-). Nie ukrywam, że za
dynią w daniach wytrawnych nie przepadamy. Niestety, ale zupa z dyni i inne dania na ostro u nas odpadają. Ale słodkie placuszki?
Czemu nie? Są przepyszne :-).Składniki:600 g miąższu z dyni2 duże
jajka100 - 150 g
mąki pszennej (lub więcej, do związania gęstego ciasta)szczypta
soliPonadto do podania:
cukier puder do posypania
powidła śliwkoweDynię obrać, wydrążyć. Miąższ z surowej dyni zetrzeć na drobnej tarce lub po prostu zmiksować na
dyniowe puree. Dodać
jajka,
mąkę pszenną (
mąki dodaję mniej, gdy
dynia jest starta; kiedy jest w postaci puree dodaję jej więcej - ilość
mąki zawsze należy dostosować do gatunku dyni, niektóre nie potrzebują jej dużo), szczyptę
soli, dobrze wymieszać.Smażyć na rozgrzanej patelni, na
oleju rzepakowym, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniczku. Podawać z
cukrem pudrem i/lub z powidłami śliwkowymi.Uwaga: do placuszków w celu podniesienia walorów
smakowych można dodać drobno posiekaną
cebulkę (jak do placków ziemniaczanych),Smacznego :-).