ßßß Cookit - przepis na Gryzz, czyli zapraszam do stołu

Gryzz, czyli zapraszam do stołu

nazwa

Wykonanie

Odrobina postu – bruschetta
Składniki
4 kromki weka
1 średni pomidor
1 ząbek czosnku
0,5 młodej cebulki dymki
kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
sól
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
odrobina parmezanu (opcjonalnie)
Czas przygotowania: 10 min
Przepis na: Odrobina postu – bruschetta
Im cieplej na zewnątrz, tym mniej mam ochotę na jakieś ciężkie potrawy. Chce mi się więcej sałatek. Wędliny nie jadłam już chyba z tydzień, sery żółte rzuciłam jeszcze wcześniej. No i dzisiaj już naprawdę nie wiedziałam, co wrzucić na kanapkę. Nagle olśnienie – stara, dobra bruschetta.
Przepis mało odkrywczy, ale sama kanapka wychodzi całkiem nieźle. Podana ilość składników wystarcza na 4 nieduże kanapki, więc tak dla jednej osoby.
Kromki z weka wrzucam do tostera. Tymczasem parzę pomidora i obieram go ze skórki. Gniazda nasienne wyrzucam (albo zjadam) i kroję pomidora na kostkę. Czosnek siekam drobno. Nie przeciskam go przez żadne praski, ponieważ chcę go czuć, a nie widzieć, jak mi spływa z kanapki. Świeża bazylia niestety się skończyła, więc wsypuję suszoną. Odrobina pieprzu i soli, nieco oliwy z oliwek i w zasadzie bruschetta jest gotowa. Dziś jeszcze dorzuciłam pół młodej, posiekanej drobno cebulki.
Taką mieszankę wykładam na grzanki. I dziś jeszcze tak, żeby jednak jakieś kalorie do mnie dotarły, posypałam grzanki nieco parmezanem. Zdecydowanie polecam. Smacznego!
Podobne przepisy
Penne z sosem mięsnym
Na zielono – pesto
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Kurczak z tagliatelle na szybko
Caprese inaczej
Źródło:http://www.gryzz.pl/odrobina-postu-bruschetta