Wykonanie
Składniki1 kg
wiśni0,4 l
wody75 dag
cukru0,5 l
spirytusuCzas przygotowania: 30 min plus 3-4 tyg. cierpliwości :)Witajcie po dłuższej przerwie. Chwilę nie
pisałam, więc dzisiaj zacznę od razu ostrzej, bo nieco
alkoholowo. Sezon
owocowy w pełni i jak tu nie zrobić nalewki? :)Rzecz w wykonaniu prosta, a na zimę później jak znalazł. Moja
nalewka będzie z 3 kg
wiśni, więc znowu nie zmotywowałam się do kupienia drylownicy, stwierdzając, że to niewiele. Ale jeśli użyjecie większej ilości
owoców, to koniecznie się w to narzędzie zaopatrzcie. Poniżej podana jest ilość składników na 1 kg
wiśni, więc ja oczywiście potroiłam wszystko.Do słoików
daję wydrylowane
owoce. Zagotowuję
wodę, a następnie wsypuję do niej
cukier i mieszam w miarę dokładnie. Kiedy
cukier jest już rozpuszczony, zalewam
wiśnie. Czekam, aż to wystygnie i wlewam
spirytus. Nie ma sensu wlewać do ciepłego roztworu, ponieważ szybko zacznie parować, a nie o to w tym chodzi ;)Teraz już tylko zakręcam szczelnie słoiki i po 3-4 tygodniach zlewam
nalewkę do butelek lub karafek. Chowam przed domownikami do zapomnianego barku i mam nadzieję rozkoszować się nią za kilka miesięcy.Jeśli nie lubicie zbyt słodkich
nalewek, można spokojnie dać mniej
cukru i uzyskać nieco bardziej wytrawny smak. To jedna z najprostszych
nalewek, jakie znam i zdecydowanie
mogę ją polecić każdemu :)
Podobne przepisy
Nalewka z
owoców dzikiej róży
Nalewka z pigwowca
Nalewka z berberysu
ŚliwowicaNalewka z głogu