Wykonanie
ŚliwowicaSkładniki2 kg
śliwek2 l
spirytusu0,5 kg
cukru0,5 l
wodyCzas przygotowania: 20 min plus 10 miesięcyPrzepis na:
ŚliwowicaŚliwki, śliweczki dla mocnej główeczki ;) Jeśli nie robiliście nigdy
śliwowicy, to może
pora spróbować. Ja wyszłam z tego założenia i sięgnęłam po receptury klasztorne. Jedną z nich załączam dzisiaj.
Śliwków dwa kilo wydryluj, aby przystojnie. Pestki wyjmij, trzydzieści ich utłucz i do butla daj, a litrem
spirytusu zalawszy, zakorkuj go co duchu, papierem potym zawiąż. Trzy abo cztery miesiące nie tykaj go, niech sobie stoi. Jak te miesiące miną, użyjesz essencyi tak urobionej na
śliwowicę, a to tym sposobem.
Syrop z pół kila
cukru i dwu szklanek
wody zagotuj, a wyklarowany i wyszumowany należycie, odstaw z kuchni, zaczym powoli do tegoż
syropu litr
spirytusu wlej, po trosze gotowej essencyi dodawając, a potym na powrót do butla zlej i na nowo czas pewien daj mu pokój, aby się
śliwowica przednia sklarowała, poczym przez flanelę filtruj, w butelki zlewaj, zakorkuj i nie popijaj, aż pół roku minie i wyborną, a wystałą się stanie.Moje
śliwki siedzą w słoju od około dwóch tygodni. Czekam cierpliwie. Dam znać przy kolejnym etapie, jak się ma
śliwowica :) Na zdrowie!
Po około 4 miesiącach
śliwowica ma piękny, głęboki kolor. Zostawiam ją na pół roku w ciemnym miejscu.
Podobne przepisy
Nalewka z głogu
Nalewka z berberysu
Nalewka z
owoców dzikiej róży
Nalewka z pigwowca
Śliwki do ciasta na zimę