ßßß Cookit - przepis na Tatowa nalewka wiśniowa

Tatowa nalewka wiśniowa

nazwa

Wykonanie

Właśnie dziś nastąpił dzień rozlania nalewki wiśniowej do butelek... najlepsze alkohole robi mój tata, nic tu nie jest wedle przepisu, u niego wszystko łączy się z wszystkim i za każdym razem wychodzi wielkie pozytywne zaskoczenie, tym razem była wiśniówka .... tradycyjna... aromatyczna... z własnych powiedziałabym przejrzałych wiśni... mmm pycha. Koniecznie musiałam skorzystać i spróbować, wiem, że gdy już ją rozleje będzie bardzo długoooo czekała aż ją ktoś zasmakuje, bowiem mój tata twierdzi że im starszy trunek tym lepszy, więc jak już ją schowa to będzie pilnie strzeżona i pewnie nie tak wcześnie będę miała okazję ponownie się nią delektować.
O smaku nalewki decyduje owoc, im lepsze wiśnie tym smaczniejsza nalewka, nasza odmiana wielkością przypomina czereśnie, ma bardzo bogaty smak i aromat, a co najważniejsze jest naprawdę krwista, czy to soki, czy nalewka wychodzą wręcz czarne.
Nalewka z wiśni świetnie nadaje się na zimne, ciemne wieczory, kiedy nie marzymy o niczym innym jak o odrobinie lata w zimie;)
Składniki na 5l gąsiorek (patrz zdjęcie)
3 kg wiśni z pestkami
30 łyżek cukru
1,5 litra spirytusu
woda
Sposób
Umyte wiśnie włożyć do gąsiorka, dodać cukier,wlać spirytus, całość do pełnego gąsiorka zalać przegotowaną wystudzoną wodą, szczelnie zamknąć, dobrze zamieszać potrząsając gąsiorkiem i odstawić w cieple na 2 - 3 miesiące. Po tym czasie wiśnie odcedzić, a gotową nalewkę przelać do butelek.
Uwaga! Jeśli używamy wiśni drylowanych dodatkowo należy przefiltrować nalewkę przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno.
Nalewka najlepiej smakuje po roku czasu, pije się ją o temp. 8- 10 ºC.
Wiśnie, oczywiście uprzednio wydrylowane zawsze wykorzystuję do ciast, szczególnie dobrze smakują we wszelakich tortach z czekoladowymi kremami, bardzo prosto można je wykorzystać również do tarty, wykładamy wiśnie na spód, zasypujemy cukrem, zalewamy galaretką i mamy proste ciasto z dodatkiem alkoholu;)
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2012/12/tatowa-nalewka-wisniowa.html