ßßß
Składniki1 spory kabaczek1 cebula2 ząbki czosnkukilka gałązek oreganokilka gałązek tymianku15-20 dag suszonych pomidorówsólpieprz270 g fetymakaronolejCzas przygotowania: 30 minKolejna odsłona kabaczka. Niedługo nam uszami wyjdzie, ale rośnie jeden za drugim w oczach i po prostu szkoda go nie zjeść :)Podana ilość składników wystarcza na około 4-5 sporych porcji.Kabaczek jest młody, skórkę ma miękką, więc go tylko myję i kroję na grubą kostkę (około 1,5-2 cm). Podczas krojenia usuwam nasiona – może się zdarzyć, że nie zdążyły się dobrze wykształcić i wtedy kroję całość, nie przejmując się jakimiś drobniejszymi nasionami.Cebulę kroję w pióra, czosnek przeciskam przez praskę, a tymianek i oregano siekam drobno.Suszone pomidory – fajnie, jeśli są z zalewy. Jeśli są po prostu suszone, można je zalać nieco wcześniej wodą. Jeśli korzystacie z kupnych, zdarza się, że na etykiecie jest napisane, że pomidory są suszone na słońcu, a w rzeczywistości są baaaaaaardzo mocno solone. W takim wypadku lepiej wypłukać je kilkakrotnie, żeby się je dało zjeść bez nadmiernego wzrostu ciśnienia. Pomidory kroję.Kiedy składniki są już przygotowane, można nastawić wodę na makaron i zacząć go gotować.W tym czasie wlewam na patelnię olej, szklę cebulę. Dodaję czosnek i kabaczka. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę chwilkę pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, kiedy kabaczek jest już miękki (trwa to naprawdę niedługo – koło 10 minut), dodaję pomidory, tymianek i oregano. Do makaronu i kabaczka dodaję już na talerz nieco fety. Jeśli wolicie, można też podać parmezan. Smacznego!

Podobne przepisy
Faszerowany kabaczek
Placki z cukinii i fety
Lasagne ze szpinakiem i mięsemPenne ze szpinakiemRozgrzewająco – chili con carne