ßßß




Składniki na biszkopt (tortownica średnicy 24cm)5 jajek½ szklanki mąki pszennej½ szklanki mąki ziemniaczanej¾ szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki na krem:500 ml śmietany kremówki 30-36 %250 g serka mascarpone5 łyżek cukru pudruDodatkowo:250 ml dżemu truskawkowego1 pomarańczagarść winogron zielonychgarść winogrono czerwonych1 kiwisok z 1 cytryny do skropienia biszkoptu100 g białej czekolady startej na tarce o grubych oczkachWykonanie biszkopt:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Śmietanowy kremDo wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.Wystudzony biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, skrapiamy sokiem z cytryny smarujemy kremem i połową dżemu, ponownie smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem, czynność powtarzamy. Wierzch i boki tortu smarujemy śmietankowym kremem, a następnie boki tortu obsypujemy wiórkami czekoladowymi.Pomarańczę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Winogrona myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na połówki. Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Tort przyozdabiamy owocami, a następnie wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Smacznego!