ßßß

Składnik na spód:200 g herbatników1 łyżka masłaSkładniki na masę:8 jajek2 szklanki mleka1 ½ szklanki cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego400 g masła100 g gorzkiej czekolady100 g rodzynek100 g orzechów włoskichWiśniowy wierzch:300 ml wiśni w syropie własnym (wiśni ze słoika) lub wiśni świeżych lub mrożonych1 galaretka wiśniowa1 łyżeczka żelatynyWykonanie spód:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy masło i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód. Wstawiamy do lodówki.Masa:Do wysokiego garnka wbijamy jajka dodajemy cukier i mleko. Składniki roztrzepujemy lub miksujemy do połączenia składników. Masę podgrzewa cały czas mieszając do czasu, aż zacznie się gęstnieć. Nie podgrzewamy zbyt długo, aby masa sie nie zważyła. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Orzechy prażymy na suchej patelni. Odstawiamy do przestygnięcia.Masło ucieramy na puszysto. Cały czas miksując dodajemy po łyżce schłodzonej masy jajecznej. Następnie do ładnie połączonej masy dodajemy posiekane orzechy i czekoladę oraz rodzynki. Mieszamy i przekładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki.Wiśniowy wierzch:W małym rondlu podgrzewamy syrop z wiśni uzupełniając wodą (do ilości płynu potrzebnego do przygotowania galaretki zazwyczaj 500 ml). Zagotowujemy, zestawiamy z palnika wsypujemy galaretkę i żelatynę. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej wiśnie i wylewamy na deser kasate. Wstawiamy do lodówki.Smacznego!