ßßß




Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):4 jajek klasy M½ szklanki cukru½ szklanki mąki pszennej tortowejszklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 ½ łyżki kakaoszczypta soliSkładniki na krem orzechowy:200 g prażonych orzeszków ziemnych zmielonych na masło orzechowe, ewentualnie kupnego masła orzechowego250 g serka mascarpone50 g miękkiego masła1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej4 łyżki cukru pudruSkładniki na krem czekoladowo-orzechowy:połowa kremu orzechowego przygotowanego wcześniej250 ml śmietany kremówki 30-36 %200 g nutelliDodatkowo:¼ szklanki mocnej kawy do nasączenia blatów½ opakowania podłużnych biszkoptów2 garście truskawek do dekoracjiWykonanie biszkopt:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wykonanie krem orzechowyOrzechy umieszczamy w pojemniku malaksera i mielimy ok. 5 – 10 minut do uzyskania pożądanej masłowej konsystencji. Masło orzechowe przekładamy do miski dodajemy cukier puder, kawę, serek mascarpone i masło. Miksujemy do czasu połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części. Odstawiamy.Wykonanie krem czekoladowo-orzechowyDo połowy kremu orzechowego oddajemy nutellę, miksujemy. Odstawiamy.Dobrze słodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy orzechowo – czekoladowej dodajemy w dwóch porcjach śmietanę. Miksując z każdym razem do czasu połączenia składników. Odstawiamy.Przestudzony biszkopt kroimy na równe trzy blaty. Każdy blat skrapiamy kawą. Pierwszy placek układamy na paterze, smarujemy kremem orzechowym, przykrywamy drugim blatem i smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Czynność powtarzamy, czyli przykrywamy trzecim blatem i ponownie smarujmy wierzch i boki kremem czekoladowo-orzechowym. Boki tortu obkładamy biszkoptami, wierzch dekorujemy truskawkami. Tort wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Smacznego!