ßßß


Składniki na ciasto:600 g mąki pszennej½ kostki margaryny¾ szklanki cukru12 g suchych drożdży2 szklanki mleka2 jajkaszczypta soliDodatkowo:2 szklanki czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)Składniki na kruszonkę:ok. ½ szklanki mąkiok. ¼ kostki margarynyok. ½ szklanki cukruWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy suche drożdże. Suche składniki mieszamy, a następnie wbijamy do nich jajka. W rondlu podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem ( uwaga! margaryna powinna się rozpuścić w ciepłym mleku, nie gorącym!). Rozpuszczone w mleku składniki wlewamy do miski z mąką, drożdżami i jajkami. Wszystkie składniki łączymy wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy porzeczkami, a następnie kruszonką (mrożonych porzeczek nie trzeb rozmrażać). Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika, nastawiamy temperaturę na 180 st. C i pieczemy ok. 35 minut, do czasu aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie kruszonki:Do naczynia, w który zarabialiśmy ciasto wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy margarynę. Kruszonkę wyrabiamy ręką, rozkruszamy w palcach, aby powstały „kruszonki”.Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem (cukier puder+ odrobina gorącej wody).Smacznego!