Wykonanie
Puszyste
ciasto drożdżowe z duża ilością
owoców, kruszonki i lukru. Smaczne i prost w wykonaniu. Idelane na letnie piknikowanie.
Składniki na ciasto:600 g
mąki pszennej½ kostki
margaryny¾ szklanki
cukru12 g suchych
drożdży2 szklanki
mleka2
jajkaszczypta
soliDodatkowo:2 szklanki czerwonych
porzeczek (świeżych lub mrożonych)Składniki na kruszonkę:ok. ½ szklanki
mąkiok. ¼ kostki
margarynyok. ½ szklanki
cukruWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę i wsypujemy suche
drożdże. Suche składniki mieszamy, a następnie wbijamy do nich
jajka. W rondlu podgrzewamy
mleko z
margaryną i
cukrem ( uwaga!
margaryna powinna się rozpuścić w ciepłym
mleku, nie gorącym!). Rozpuszczone w
mleku składniki wlewamy do miski z
mąką,
drożdżami i
jajkami. Wszystkie składniki łączymy wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte
ciasto drożdżowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy
porzeczkami, a następnie kruszonką (mrożonych
porzeczek nie trzeb rozmrażać). Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika, nastawiamy temperaturę na 180 st. C i pieczemy ok. 35 minut, do czasu aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie kruszonki:Do naczynia, w który zarabialiśmy ciasto wsypujemy
mąkę i
cukier, dodajemy
margarynę. Kruszonkę wyrabiamy ręką, rozkruszamy w palcach, aby powstały „kruszonki”.Upieczone ciasto posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy lukrem (
cukier puder+ odrobina gorącej
wody).Smacznego!