ßßß Cookit - przepis na Muffiny drożdżowe z czerwoną porzeczką

Muffiny drożdżowe z czerwoną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe, ukochane przez moich domowników … zawsze pyszne i szybko znikające, tym razem w wersji muffinek z dodatkiem czerwonej porzeczki! Polecam!
Składniki na ok. 20 muffin
3/4 kg mąki pszennej
½ kostki margaryny
½ szklanki cukru
2 szklanki mleka
2 jajka
½ kostki drożdży
szczypta soli
2-3 garście czerwonej porzeczki
Składniki na kruszonkę:
ok. 1/2 szklanki mąki
ok. ¼ kostki margaryny
ok. 1/3 szklanki cukru
Wykonanie:
W małej miseczce rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. ¼ szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W garnku podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem. Do miski z mąka i jajkami dodajemy mleko z masłem oraz zaczyn drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoja objętość).
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości małej mandarynki, podsypujemy mąką, formujemy kulkę, spłaszczamy ją. Na krążek nakładamy łyżeczkę porzeczek i zawijamy podwijając ciasto pod spód. Ciasto układamy do formy na muffiny wyłożonej papierme do pieczenie lub papilotkami. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Do miski, w której wyrabialiśmy ciasto wsypujemy mąkę, cukier i margarynę, wszystkie składniki wyrabiamy ręką tworząc okruchy. Muffiny posypujemy kruszonką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok.15 min.
Upieczone drożdżówki polewamy lukrem (cukier puder + odrobina gorącej wody) i dekorujemy czerwoną porzeczką
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/muffiny-drozdzowe-z-czerwona-porzeczka