Wykonanie
Ciasto drożdżowe, ukochane przez moich domowników … zawsze pyszne i szybko znikające, tym razem w wersji muffinek z dodatkiem
czerwonej porzeczki! Polecam!
Składniki na ok. 20 muffin3/4 kg
mąki pszennej½ kostki
margaryny½ szklanki
cukru2 szklanki
mleka2
jajka½ kostki
drożdżyszczypta
soli2-3 garście
czerwonej porzeczkiSkładniki na kruszonkę:ok. 1/2 szklanki
mąkiok. ¼ kostki
margarynyok. 1/3 szklanki
cukruWykonanie:W małej miseczce rozkruszamy
drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę
cukru, 2 łyżki
mąki, zalewamy ciepłym
mlekiem (ok. ¼ szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą
soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy
jajka. W garnku podgrzewamy
mleko z
margaryną i
cukrem. Do miski z
mąka i
jajkami dodajemy
mleko z
masłem oraz zaczyn
drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoja objętość).Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości małej
mandarynki, podsypujemy
mąką, formujemy kulkę, spłaszczamy ją. Na krążek nakładamy łyżeczkę
porzeczek i zawijamy podwijając ciasto pod spód. Ciasto układamy do formy na muffiny wyłożonej papierme do pieczenie lub papilotkami. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Do miski, w której wyrabialiśmy ciasto wsypujemy
mąkę,
cukier i
margarynę, wszystkie składniki wyrabiamy ręką tworząc okruchy. Muffiny posypujemy kruszonką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok.15 min.Upieczone drożdżówki polewamy lukrem (
cukier puder + odrobina gorącej
wody) i dekorujemy
czerwoną porzeczkąSmacznego!