Wykonanie
Propozycja na poświąteczny obiad lub kolację…
pierś z kurczaka z chrupkimi warzywami w pikantnym sosie.
Składniki:300 g
piersi z kurczaka2 większe
marchewki2 korzenie
pietruszki1
paprykakilka różyczek
brokuły1
cebulaolej do smażeniaMarynata do
mięsa:4 łyżki
sosu sojowego ciemnego3 łyżki
ketchupu2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżka
mioduWykonanie:W miseczce mieszamy
ketchup z
sosem sojowym,
pieprzem i
miodem.
Mięso kroimy w cienkie paski, wrzucamy do marynaty, odstawiamy na kilka minut.
Paprykę,
marchew i
pietruszkę kroimy w cienkie paski.
Cebulę w piórka. Do rozgrzanego woka wlewamy
olej i wrzucamy warzywa, smażymy kilka minut. Pamiętajmy, że wok musi być mocno rozgrzany, wówczas warzywa nie stracą swojego koloru i będą chrupkie.Warzywa przekładamy do miski, a następnie do rozgrzanego woka wrzucamy
mięso razem z marynatą i smażymy ok. 3 min do czasu, aż
mięso będzie miękkie, dokładamy warzywa, całość mieszamy trzymając jeszcze ok. 1 min. na ogniu.Danie podajemy z
ryżem.Smacznego!