Wykonanie
Składniki (4 porcje):3 x comber jagnięcy z kostką150 g
ryżu8 różyczek
brokuła8 mini
kolb kukurydzy8
marchewek 'baby'
olej2 ząbki
czosnku1 mała
cebulapieprz, sol
Ryz gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy posiekana
szalotkę i
czosnek, podsmażamy na zloty kolor i dodajemy ryz. Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.Warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Najpierw wrzucamy
marchewki,po kilku minutach
kolby kukurydzy, a na koniec
brokuła. Gdy warzywa są już ugotowane, odlewamy
wodę.
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy na mniejsze kotleciki z 3-4 kostkami. Kotleciki smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Powinny pozostać lekko różowe w środku. Patelnie wstawiamy na około 6 minut do piekarnika w międzyczasie przygotowujemy sos: na rozgrzana
oliwę wrzucamy kilka gałązek
rozmarynu, wyłączamy palnik.. Po wyjęciu z piekarnika,
jagnięcinę kroimy na kotleciki z pojedyncza kostka.Na talerz wykładamy ryz, ugotowane warzywa i układamy 'stosik 'z 4 kawałków
jagnieciny na każdym talerzu. Polewamy całość sosem.