Wykonanie
W Polsce mało znany, łatwo go pomylić z
bananem… choć wygląda trochę na jego przerośniętego kumpla. PLANTAN, inaczej
banan warzywny . Razem z
bananem tworzy tą samą „rodzinę” – bananowatych! Jest o wiele większy, grubszy i twardszy od zwykłego
banana. Do tego bardziej zielony przez co wygląda na bardzo niedojrzałego PanaJeśli nie jest bardzo dojrzały można zjeść go tylko gotując, smażąc bądź piekąc. Zaś dojrzałego osobnika, z tego co wyczytałam, można nawet zjeść na surowo np. w lodach
bananowych! Sprawdza się nie tylko na słodko, ale też w wytrawnych daniach, ponieważ ma mniej
cukru od zwykłego
banana. Zielony ma dużo
skrobi, niczym
ziemniak – można z niego zrobić
chipsy,
krakersy, placki… Żółty idealnie sprawdza się już do słodkich dań i wypieków. Zaś czarny jest bardzo miękki i słodki. Ja już od dawna chciałam spróbować plantany i tak się złożyło, że sprzedawali je na markecie mającym miejsce na moim uniwersytecie – tak, tu jest niemalże wszystko czego mi potrzeba!Przechodząc do przepisu… Postanowiłam na pierwszy raz przygotować go w wersji wytrawnej, a gdy reszta bardziej dojrzeje (kupiłam w
sumie trzy) to przyrządzę coś na słodko. Plantana pokroiłam, przyprawiłam wędzoną
papryką oraz
pieprzem i lekko natłuściłam, po czym upiekłam w towarzystwie
batata . Podałam wraz z aromatycznym
cynamonowym ryżem basmati z zieloną
pietruszką oraz ziarnami . Całość
skropiłam sosem sojowym tamari . Bardzo zaskoczył mnie smak pieczonego plantana, na szczęście – pozytywnie! Był tylko delikatnie słodki, strukturą raczej podobny do
ziemniaka, na prawdę pysznyZ
batatem stworzył bardzo zgrany duet.
pieczony
batat oraz plantan z
cynamonowo-
pietruszkowym ryżem basmati, ziarnami i sosem tamaribaked sweet potato and plantain with cinnamon-parsley basmati rice, seeds and tamari soy sauceSkładniki:jeden spory lekko zielony plantan1/2 średniego
batatawędzona
paprykapieprzolej (taki, który nadaje się do wysokich temp.)4 łyżki
ryżu basmatiszczypta
cynamonugarść zielonej
pietruszkido podania: dowolne ziarna i
sos sojowy tamari
Batata (zostawiam z skórką, organiczny) oraz plantana pokroić w plastry. Przełożyć na papier do pieczenia, doprawić i skropić
olejem. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. W tym czasie ugotować
ryż na wodzie wraz z
cynamonem i
pietruszką. Następnie podać danie z dowolnymi ziarnami lub sosem z tahini oraz
sosem sojowym tamari. Smacznego!Dziś ostatnie zajęcia w tym tygodniu, znowu szybko minął ten czas. Bardzo mi się podoba, trudno wyrazić słowami uczucia jakie teraz we mnie „siedzą”. Z dnia na dzień poznaje nowe osoby, zdobywam wiedzę i doświadczenie. Początek? Jestem na TAK! Idealnie wybrałam kierunekCzas pokaże co będzie dalej…Miłego dnia!