ßßß Cookit - przepis na Banan... warzywem!

Banan... warzywem!

nazwa

Wykonanie

W Polsce mało znany, łatwo go pomylić z bananem… choć wygląda trochę na jego przerośniętego kumpla. PLANTAN, inaczej banan warzywny . Razem z bananem tworzy tą samą „rodzinę” – bananowatych! Jest o wiele większy, grubszy i twardszy od zwykłego banana. Do tego bardziej zielony przez co wygląda na bardzo niedojrzałego Pana
Jeśli nie jest bardzo dojrzały można zjeść go tylko gotując, smażąc bądź piekąc. Zaś dojrzałego osobnika, z tego co wyczytałam, można nawet zjeść na surowo np. w lodach bananowych! Sprawdza się nie tylko na słodko, ale też w wytrawnych daniach, ponieważ ma mniej cukru od zwykłego banana. Zielony ma dużo skrobi, niczym ziemniak – można z niego zrobić chipsy, krakersy, placki… Żółty idealnie sprawdza się już do słodkich dań i wypieków. Zaś czarny jest bardzo miękki i słodki. Ja już od dawna chciałam spróbować plantany i tak się złożyło, że sprzedawali je na markecie mającym miejsce na moim uniwersytecie – tak, tu jest niemalże wszystko czego mi potrzeba!
Przechodząc do przepisu… Postanowiłam na pierwszy raz przygotować go w wersji wytrawnej, a gdy reszta bardziej dojrzeje (kupiłam w sumie trzy) to przyrządzę coś na słodko. Plantana pokroiłam, przyprawiłam wędzoną papryką oraz pieprzem i lekko natłuściłam, po czym upiekłam w towarzystwie batata . Podałam wraz z aromatycznym cynamonowym ryżem basmati z zieloną pietruszką oraz ziarnami . Całość skropiłam sosem sojowym tamari . Bardzo zaskoczył mnie smak pieczonego plantana, na szczęście – pozytywnie! Był tylko delikatnie słodki, strukturą raczej podobny do ziemniaka, na prawdę pyszny
Z batatem stworzył bardzo zgrany duet.
pieczony batat oraz plantan z cynamonowo-pietruszkowym ryżem basmati, ziarnami i sosem tamari
baked sweet potato and plantain with cinnamon-parsley basmati rice, seeds and tamari soy sauce
Składniki:
jeden spory lekko zielony plantan
1/2 średniego batata
wędzona papryka
pieprz
olej (taki, który nadaje się do wysokich temp.)
4 łyżki ryżu basmati
szczypta cynamonu
garść zielonej pietruszki
do podania: dowolne ziarna i sos sojowy tamari
Batata (zostawiam z skórką, organiczny) oraz plantana pokroić w plastry. Przełożyć na papier do pieczenia, doprawić i skropić olejem. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. W tym czasie ugotować ryż na wodzie wraz z cynamonem i pietruszką. Następnie podać danie z dowolnymi ziarnami lub sosem z tahini oraz sosem sojowym tamari. Smacznego!
Dziś ostatnie zajęcia w tym tygodniu, znowu szybko minął ten czas. Bardzo mi się podoba, trudno wyrazić słowami uczucia jakie teraz we mnie „siedzą”. Z dnia na dzień poznaje nowe osoby, zdobywam wiedzę i doświadczenie. Początek? Jestem na TAK! Idealnie wybrałam kierunek
Czas pokaże co będzie dalej…
Miłego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/09/banan-warzywem.html