Wykonanie
Pin It
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2015_slash_04_slash_stir-fry-z-kurczakiem/l/-2021852509.jpg)
Szybki obiad to jest to co lubimy my, pracujące
panie domu. I dziś mam dla Was właśnie szybki obiad, czyli stir fry z
kurczakiem. Stir fry to metoda zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej, czyli smażenie produktów na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne jest, aby produkty szybko mieszać na patelni, wtedy się nie przypalą. Danie możemy podać z
ryżem lub z
makaronem sojowym czy też
ryżowym.
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2015_slash_04_slash_stir-fry-z-kurczakiem/l/-1664076807.jpg)
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2015_slash_04_slash_stir-fry-z-kurczakiem/l/-1212156651.jpg)
Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 3 osóbSkładniki:1
pierś z kurczaka1
cebula5
pieczarek1
marchewkagarść
kiełków fasoli mungkilka różyczek
brokułasos sojowyczarny pieprzolej do smażenia
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2015_slash_04_slash_stir-fry-z-kurczakiem/l/-1672701128.jpg)
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, delikatnie skrapiamy
sosem sojowym,
pieprzymy i mieszamy.
Cebulę i
marchewkę obieramy,
cebulę kroimy w piórka, a
marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw.
Pieczarki kroimy w plastry.Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy
olej, przesmażamy na nim
mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy
olej i przesmażamy na nim
cebulę, po chwili dodajemy
pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy
marchewkę, usmażone
mięso z drugiej patelni i
brokuły. Wszystko smażymy przez chwilę na dużym ogniu i na koniec dodajemy
kiełki. Ewentualnie skrapiamy
sosem sojowym, mieszamy i od razu podajemy.