Wykonanie
Tę potrawę robiła swego czasu teściowa. Podłapaliśmy z mężem pomysł, ze względu na dość delikatny smak. Nie zawiera w sobie wielu typowo chińskich składników, ale dzięki temu jest lżejsza i jedzą ją nawet moje dzieci. Typowo chińskich potraw raczej by nie zjadły, gdyż są za ciężkie. Polecam.
Składniki:- 2
filety z kurczaka,- 3
marchewki,- 1
brokuł,- 1 duża
cebula,-
sos sojowy,-
olej do smażenia,-
sól,
pieprz,
słodka papryka,-
ryż do podania.Sposób wykonania:
Kurczaka myjemy, kroimy w paski i obtaczamy w
sosie sojowym. Odkładamy na minimum 30 minut. Im dłużej poleży, tym
kurczak będzie miał intensywniejszy smak. Po "przeleżeniu"
kurczaka wrzucamy na rozgrzany
olej i smażymy na patelni. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
papryką. W tym czasie kroimy obraną
marchew na cienkie paski,
brokuł dzielimy na różyczki,
cebulę kroimy w kostkę. W osobnym garnku podsmażamy
cebulę na gorącym
oleju, dodajemy
marchew i dusimy pod przykryciem. Gdy
marchew trochę zmięknie, dodajemy
brokuł i dalej dusimy.Na koniec łączymy warzywa i
kurczaka w garnku. Gdybyśmy zrobili to wcześniej,
mięso byłoby zbyt miękkie od sosu z warzyw. Podajemy z
ryżem.
Smacznego.