ßßß Cookit - przepis na Chińszczyzna po polsku?

Chińszczyzna po polsku?

nazwa

Wykonanie

Tę potrawę robiła swego czasu teściowa. Podłapaliśmy z mężem pomysł, ze względu na dość delikatny smak. Nie zawiera w sobie wielu typowo chińskich składników, ale dzięki temu jest lżejsza i jedzą ją nawet moje dzieci. Typowo chińskich potraw raczej by nie zjadły, gdyż są za ciężkie. Polecam.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 3 marchewki,
- 1 brokuł,
- 1 duża cebula,
- sos sojowy,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- ryż do podania.
Sposób wykonania:
Kurczaka myjemy, kroimy w paski i obtaczamy w sosie sojowym. Odkładamy na minimum 30 minut. Im dłużej poleży, tym kurczak będzie miał intensywniejszy smak. Po "przeleżeniu" kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. W tym czasie kroimy obraną marchew na cienkie paski, brokuł dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w kostkę. W osobnym garnku podsmażamy cebulę na gorącym oleju, dodajemy marchew i dusimy pod przykryciem. Gdy marchew trochę zmięknie, dodajemy brokuł i dalej dusimy.
Na koniec łączymy warzywa i kurczaka w garnku. Gdybyśmy zrobili to wcześniej, mięso byłoby zbyt miękkie od sosu z warzyw. Podajemy z ryżem.
Smacznego.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/05/chinszczyzna-po-polsku.html