Wykonanie
Zdrowe muffiny z
mąki owsianej z dodatkiem
otrębów pszennych i
kakao. Idealne na drugie śniadanie. Bardzo syte i dodające energii, dzięki sporej ilości
kakao świetnie wpływają także na nasze samopoczucie i koncentrację.
Składniki:1 ½ ( 200 g) szklanki
mąki owsianej1 (40 g) szklanka
otrąb, dałam pszenne½ szklanki
płatków owsianych (50g)¾ szklanki
cukru trzcinowego (130g)100 g roztopionego
masła1
jajkook. 250 ml
mleka3 kopiaste łyżki
kakao2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
gorzkiej czekolady min. 70%Dodatkowo:50 g
gorzkiej czekolady50 ml
śmietany kremówki 30-36%
migdały w płatkach do posypaniaWykonanie:W większej misce mieszamy suche składniki tj.
mąkę,
płatki owsiane,
otręby,
cukier, proszek,
sodę i
kakao. W drugim naczyniu roztrzepujemy
jajko z
mlekiem i roztopionym
masłem. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając niedbale, na koniec dodajemy posiekaną
czekoladę. Ciasto przekładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami lub kawałkami papieru do pieczenia (do ¾ wysokości). Muffiny wstawimy do nagrzanego do 170 st. C. piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, tj. ok. 18-19 min.Jeszcze ciepłe polewamy roztopioną w kąpieli
wodnej, wraz z
śmietaną,
czekoladą i posypujemy
płatkami migdałowymi.Smacznego!