Wykonanie
Cukinia …
papryka …
suszone pomidory …
kiełbasa … świeże
oregano … pomysł na szybki i lekki obiad, w sam raz na upale dni. Leczo idealnie smakuje z kromką świeżego
pieczywa. Polecam.
Składniki:2 średnie
cukinie2
papryki, zielona i czerwona2 średnie
cebule2
kiełbaski śląskie, chorizo lub innej ulubionej5-6
suszonych pomidorów2 łyżki
koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki
ostrej paprykisól morskapieprzliście świeżego
oregano2-3 łyżki
oleju rzepakowegoWykonanie:Warzywa myjemy.
Cukinię kroimy w półksiężyce,
paprykę w grubszą kostkę. Odstawiamy. Na patelnię wlewamy
olej, wrzucamy pokrojoną w piórka
cebulę i podsmażamy.
Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy do
cebuli, smażymy 2-3 minuty następnie dodajemy
cukinię,
paprykę oraz pokrojone
suszone pomidory. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem, smażymy do miękkości (warzywa nie powinny być rozgotowany tylko lekko chrupiące). Na końcu dodajemy
koncentrat pomidorowy, świeże listki
oregano, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem. Mieszamy, danie trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i gotowe! Leczo podajemy z kromką świeżego
pieczywa.Smacznego!