Wykonanie
Gulasz z
papryką i wcale nie kojarzy mi się z Węgrami.Zawsze jak zaczynam przygotowywać to danie, otwieram po kolei wszystkie pudełeczka z
przyprawami na myśl przychodzi mi Turcja.
Kraj pachnący mieszanką wszystkich przypraw. Turcja to raj dla miłośników gotowania. Każdy odwiedzający ten
kraj ma szanse zaopatrzyć się w produkty jakich u nas nie znajdzie. Bez
papryki,
oregano i innych
ziół nie ruszam do domu... smak zupełnie inny niż ten który znałam. Polecam to jedna z najlepszych pamiątek jaką można przywieść poza oczywiście
winem. A odpowiednio przywieziona ilość pozwoli nam wspominać wakacje przez cały rok :)
Kupuję:
mięso 0,5 kg3
paprykiOpcjonalnie
cebulasól morska, świeżo mielony
pieprz,
ostra papryka,
zioła1 łyżeczka
mąki pszennejkoncentrat pomidorowyBazą dla gulaszu jest
mięso - jak dla mnie dowolne - wołowe, wieprzowe, drobiowe.Pokrojone
mięso wrzucam na gorący tłuszcz, posypuję tradycyjnie 1 łyżeczką
mąki ( odradzam odchudzającym się :) ). Dodaję
sól morską, świeżo mielony
pieprz,
ostrą paprykę,
zioła -
oregano,
majeranek,
kolendrę. Można dodać
cebulę. Po chwili smażenia zalewam niewielką ilością
wody i duszę pod przykryciem przez kilka minut w zależności od rodzaju
mięsa.W razie potrzeby dolewam
wodę. Pokrojoną w paseczki
paprykę dorzucam do
mięsa. Lubię żeby było kolorowo, więc najlepiej kupić 3
papryki zieloną, czerwoną i żółtą.W trakcie gotowania ponownie przyprawiam sos, w szczególności sporą ilością
ziół. Dodaję troszkę koncentratu - 1 lub 2 łyżeczki.Po kilku minutach sprawdzamy miękkość
mięsa i
papryki. Na koniec można dodać
mąkę i zagęści sos, jednak zawsze z tego rezygnuję.Łatwizna.