ßßß



Składniki:800 g jogurtu naturalnego5 łyżeczek żelatyny1/3 szklanki zimnej wody150 ml śmietany słodkiej 18%1 szklanka cukru pudru2 galaretki czerwone (truskawka lub owoce leśne) + 700 ml gorącej wody2 galaretki zielone (agrestowa) + 700 ml gorącej wody1 galaretka pomarańczowa + 350 ml gorącej wodyWykonanie:Galaretki czerwone przesypujemy do miski, zalewam gorącą wodą (zmniejszamy ilość wody w stosunku do ilości podanej na opakowaniu) i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki, aby stężała, najlepiej na całą noc. Tak samo postępujemy z pozostałymi galaretkami.Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią aluminiową, tylko spód. Odstawiamy.Stężałe galaretki wyjmujemy z lodówki i kroimy w kostki. Przekładamy je do tortownicy.Odstawiamy do lodówki.Żelatynę przesypujemy do filiżanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie małą trzepaczką do czasu aż cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy, aby mieszanina trochę przestygła. Do wysokiego naczynia przekładamy jogurty, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie do jogurtu, cały czas miksując, pomału wlewamy rozpuszczoną żelatynę.Jogurtową masą zalewamy galaretki. Delikatnie mieszamy i odstawimy do lodówki.Smacznego!