ßßß Cookit - przepis na Galaretka z rabarbaru i truskawek

Galaretka z rabarbaru i truskawek

nazwa

Wykonanie

Truskawki dopiero się zaczynają, ale można już kupić takie całkiem smaczne. Natomiast sezon na rabarbar jest już w pełni. Połączenie truskawek i rabarbaru, to strzał w 10, o czym przekonałam się m.in. przygotowując pudding rabarbarowo-truskawkowy .
Ten przepis zrealizowałam w ramach wspólnego gotowania, gdzie tematem był rabarbar na słodko. Razem ze mną rabarbarowe desery przygotowały: Gin, Mirabelka, Chantel oraz Zuzia .
Składniki na 5 porcji:
500 g rabarbaru
500 g truskawek
1 szklanka wody
100 g cukru
2 łyżki żelatyny (można użyć agaru)
śmietana do ubijania + cukier puder
Rabarbar i truskawki dokładnie umyć. Truskawki wyszypułkować, zostawiając 5 do dekoracji.
Rabarbar pokroić w ok. 1 cm kawałki, przerzucić do garnka, zalać wodą, zagotować. Gotować ok. 2 minuty.
Przełożyć rabarbar na sito ustawione nad garnkiem i zostawić na ok. 30 minut, aby odciekł sok.
Czekając na sok z rabarbaru można zająć się truskawkami. Należy je pokroić w ćwiartki, zostawić 1/3 w takiej postaci. Pozostałą część zmiksować.
Sok z rabarbaru ponownie podgrzać, rozpuścić w nim cukier. Zdjąć z ognia i rozmieszać w nim żelatynę.
Gdy sok z rabarbaru z cukrem i żelatyną nieco przestygnie, dodać zmiksowane truskawki oraz ćwiartki truskawek. Wymieszać.
Rozlać do pucharków. Ostudzić. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać ozdobione kleksami bitej śmietany oraz całą truskawką.
Przepis zaczerpnęłam z książki Marzeny Wasilewskiej Kuchnia polska Wyd. Olesiejuk. Wprowadziłam w nim kilka zmian.
Dodaję do akcji:
Źródło:http://mopswkuchni.net/2016/05/17/galaretka-z-rabarbaru-i-truskawek