ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowy sernik na zimno z truskawkami

Dwukolorowy sernik na zimno z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Długie podróże.
Wspólne gotowanie.
Dużo uśmiechów.
Mała Dusia.
I duża Warszawa.
3 serki homogenizowane po 250 gram
galaretka zielona o smaku agrestowym
3 galaretki czerwone o smaku truskawkowym
2 łyżeczki żelatyny
około 500 gram truskawek
wrząca woda
Galaretkę zieloną i jedną czerwoną rozpuścić w oddzielnych miseczkach, dodając do każdej 500 ml wrzącej wody i po jednej łyżeczce żelatyny.
Zostawić galaretki do ostudzenia.
Serki przełożyć do innej miski, podzielić masę na pół.
Jedną część serków dodać do ostygniętej zielonej galaretki, drugą część do galaretki czerwonej.
Lekko tężejącą czerwoną serkową masę przełożyć do tortownicy ( średnica 21cm) i wstawić do lodówki, aby stężała jeszcze bardziej.
Wyjąć tortownicę dolać zieloną masę serkową i zostawić w lodówce do stężenia.
Pozostałe dwie galaretki czerwone rozpuścić w litrze wrzącej wody, ostudzić.
Na serniku ułożyć truskawki bez szypułek (większe przekroić na pół) i zalać ostudzoną, tężejącą galaretką.
Zostawić do stężenia i przetrzymywać w lodówce.
Wersję klasyczną tego sernika na zimno znajdziecie tutaj - klik.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/dwukolorowy-sernik-na-zimno-z.html