ßßß



Składniki:2 kg jabłek½ szkl. wody½ szkl. cukruSkładniki na spód z herbatników:1 ½ szkl. pokruszonych herbatników czekoladowych1/3 szkl.rozpuszczonego masłaSkładniki na masę orzechową:1 szkl. golden syrupu domowej roboty1/3 szkl. roztopionego masła2 jajka1,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich½ szkl. pokrojonych suszonych jabłekSkładniki na ciasto na wierzch:2 łyżki mąki pszennej1 jajko1 łyżka masła½ łyżeczki cynamonu¼ łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki mlekaWykonanie:Spód z ciastekCiastka rozkruszamy i mieszamy z roztopionym masłem. Masą wyklejamy spód tortownicy (średnicy 23 cm) i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok.5 min.Masa orzechowaWszystkie składniki na masę orzechową wkładamy do garnka, mieszamy i gotujemy ok.10min., aż masa zgęstniej. Masę wylewamy na podpieczony spód z herbatników i odstawiamy do przestygnięcia.Mus jabłkowaJabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Owoce przekładamy do garnka, podlewamy wodą, posypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu do miękkość.Ciasto na wierzchWszystkie składniki na ciasto wsypujemy do małej miseczki, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej (ciasto powinno być dość płynne, w razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki).Mus z jabłek przekładamy na orzechowy spód, wierzch zalewamy ciastem i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (tem. 170 st.C). Upieczony jabłecznik , przed podaniem, schładzamy kilka godzin w lodówce.Smacznego!