ßßß Cookit - przepis na Ciasto snickers

Ciasto snickers

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które jako pierwsze zniknęło ze świątecznego stołu.
I chyba nie muszę nic więcej dodawać - po prostu zróbcie je i przekonajcie się sami ;)
(Mała blacha, wymiary 22x28cm)
SKŁADNIKI : na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową:
2 budynie waniliowe
2 i 1/3 szklanki mleka
100 g masła
8 łyżek cukru pudru
pozostałe:
ugotowane mleczko słodzone zagęszczone w puszce (8% tłuszczu) lub kajmak
ok. 150 g orzechów włoskich
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
2 kremówki
2 śmietan fixy (można zrobić bitą śmietanę z żelatyną - ważne, żeby dodać coś, co ją 'usztywni')
2 łyżki cukru pudru
starta czekolada
WYKONANIE:
1. Biszkopt - oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą aż uzyskamy puszystą masę, a następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i znowu miksujemy (masa powinna być gęsta, w razie potrzeba dodajemy 1-2 łyżki mąki). W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Na końcu łączymy obydwie masy i pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Potem studzimy biszkopt i przecinamy go na dwa płaty.
2. Masa budyniowa - musimy zagotować 2 szklanki mleka, a w 1/3 szklanki mleka rozmieszać budynie. Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć, dodajemy budynie i energicznie mieszamy, jeszcze przez chwilę trzymając rondelek na ogniu. Następnie musimy całkowicie ostudzić budyń (to może zająć nawet 2-3h*). Dopiero potem miksujemy budyń z miękkim masłem i cukrem pudrem.
3. Na pierwszym płacie biszkoptu rozsmarowujemy masę budyniową (powinna być wysoka na ok. 2 cm) i przykrywamy ją drugim płatem biszkoptu, który pokrywamy kajmakiem (ilość wg upodobań).
4. Orzechy, 1 łyżkę masła i 4 łyżki cukru wsypujemy do rondelka i podgrzewamy tak długo, aż zobaczymy, że cukier się skarmelizował. Wtedy rozsypujemy orzechy równomiernie na kajmaku.
5. Ubijamy kremówki (pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i 2 śmietan fixy). Otrzymaną bitą śmietanę rozkładamy na przestygniętą warstwę orzechów i posypujemy ją startą czekoladą.
6. Wkładamy ciasto na całą noc do lodówki.
*warto budyń zrobić wcześniej, a resztę najlepiej wykonywać w wymienionej kolejności
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2014/12/ciasto-snickers.html