ßßß Cookit - przepis na Gniocchi ziemniaczane w podgrzybkowym sosie

Gniocchi ziemniaczane w podgrzybkowym sosie

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie, ropływające się w ustach gniocchi ziemniaczane w podgrzybkowo – śmietanowym sosie.
Składniki na gnocchi:
1kg ziemniaków
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
Składniki na sos podgrzybkowy:
300 g podgotowanych podgrzybków
200 ml śmietany kremówki (36 %)
1 cebula
olej do smażenia
sól morska, pieprz do smaki
koperek
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z solą do miękkości, przeciskamy przez praskę. Gdy masa ziemniaczana lekko przestygnie dodajemy mąkę oraz sól. Całość wyrabiamy na stolnicy podsypując mąką, tak, aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się zbytnio do rąk. Masę rozwałkowujemy na „placek” grubości ok. 1,5cm, kroimy na paski. Od paska odrywamy po kawałku masy i rolujemy w rękach „wałeczek”, następnie robimy lekkie wgłębienie widelcem. czynność powtarzamy. Gniocchi wrzucamy do wrzącej wody i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wówczas są gotowe do wyłowienia. Nie gotujemy ich dużej, aby się nie rozpadły.
Sos podgrzybkowy
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w małą kosteczkę, gdy cebula się zeszkli dodajemy podgrzybki, smażymy jeszcze kilka minut. Całość zlewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż śmietana zacznie lekko gęstnieć.
Gniocchi podajemy zaraz po ugotowaniu, polane podgrzybkowo -śmietanowym sosem i posypane odrobiną koperku.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/gniocchi-ziemniaczane-w-podgrzybkowym-sosie