Wykonanie
Małe serniczki upieczone w formie na muffiny … bardzo
czekoladowe z wyszuwalną
śliwkową nutą …
Składniki na 12 sztuk:300 g
twarogu1 szklanka
cukru1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanej2
jajka klasy M2 łyżki
kakao¼ szklanki
śmietany kremówki 36%50 g
gorzkiej czekolady 70%14-16
śliwekDodatkowo:50 g
gorzkiej czekolady2 łyżki soku ze
śliwek2 łyżki
syropu z agawyWykonanie:
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki.
Owoce przekładamy na patelnię zasypujemy 1/2 szklanki
cukru i doprowadzamy do wrzenia. Sok ze
śliwek odlewamy ( ja otrzymałam pół szklanki soku).
Owoce trzymamy na wolnym ogniu do czasu, aż
śliwki się rozpadną a sos zredukuje i stanie gęsty. Do gorącego sosu dodajemy połamaną
czekoladę i mieszamy do czasu, aż
czekolada sie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.Blachę na muffiny wykładamy papilotkami. Odstawiamy. W podgrzanej
śmietanie rozmieszujemy
kakao i pół szklanki
cukru. Odstawiamy.
Twaróg blendujemy na gładką masę. Do
sera dodajemy
mąkę ziemniaczaną,
śmietanę z
kakao i
cukrem, oraz
jajka, blendujemy, a następnie dodajemy
śliwkową masę. Całość miksujemy do uzyskania gładkie, jednolitej masy. Masę
serową wykładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C na ok. 30 minut. Serniczki odstawiamy do wystygnięcia, a następnie polewamy
polewą czekoladową i wstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki.
Polewa czekoladowo -śliwkowaW małym rondelku na średniej mocy palnika rozpuszczamy
czekoladą z
sokiem ze
śliwek oraz
syropem z agawy. Mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy, na kilka minut odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dekorujemy nią serniczki.Smacznego!