Wykonanie
W tym roku po raz pierwszy użyłam gotowej masy makowej z puszki. W natłoku świątecznych przygotowań nie starczyło czasu na mielenie
maku i tradycyjną masę
makową. Proszę, nie linczujcie mnie, czasami wykorzystanie gotowego produktu jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Przed użyciem,
mak polecam lekko odparować i uszlachetnić
miodem,
bakaliami i ubitymi
białkami. W ten sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam na prosty i szybki makowiec na kruchym cieście. Polany moim ulubionym
cytrynowym lukrem i udekorowany karmelową posypką Delecta zyskał nowy smak.
Składniki na formę 22x27cm:Ciasto kruche:250 g
mąki pszennej250 g
mąki krupczatki1 łyżeczka
proszku do pieczenia Delecta1 łyżeczka
cukru wanilinowego Delecta120 g
cukru pudru250 g zimnego
masła1
jajko i 3
żółtka1 łyżka kwaśnej
śmietanyMasa makowa:2 puszki masy makowej (850 g)150 g
bakalii:
rodzynki,
suszone figi,
morele80 g posiekanych
orzechów włoskich1 łyżeczka
mioduolejek migdałowy do smaku1 łyżka miękkiego
masłakandyzowana
skórka pomarańczowa3
białkaDodatkowo:100 g
cukru pudrusok z cytrynyPosypka Delecta karmelowaPrzygotowanie:Ciasto kruche:Obie
mąki przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h.Przygotowujemy masę
makową.Masa makowa: w mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę
masła, dodajemy
mak z puszki, smażymy ok 20 min w celu odparowania
wody. Następnie dodajemy pokrojone
bakalie, namoczone w wodzie i odciśnięte
rodzynki,
orzechy, smażoną
skórkę pomarańczową,
olejek migdałowy i
miód. Często mieszamy, aby masa nie przywarła do dna garnka. Po przesmażeniu, odstawiamy
mak do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę
białka.Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt i przekładamy do blaszki (wymiary około 22 X 27 cm). Na kruche ciasto wykładamy masę
makową, wyrównujemy.
Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wycinamy paski o szerokości około 1 cm. Układamy na skos na cieście tworząc kratkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.Do przesianego
cukru pudru dodajemy
sok z cytryny, tak aby uzyskać konsystencję lukru. Przy pomocy silikonowego pędzelka nanosimy
lukier na ciasto. Posypujemy karmelową posypką. Smacznego.