Wykonanie
Jeżeli kochacie
kawę, kajmak i
ciastka, to mam dla was idealne rozwiązanie: cudowne w smaku
ciasteczka, które skradną
serca (a może raczej żołądki :)).
Ciastka należy przechowywać w metalowej puszce.Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na 20 sporych
ciastek:220 gramów miękkiego
masła120 gramów
cukru350 gramów
mąki pszennejszczypta
soli2-3 łyżki
mleka2-3 łyżki
kawy rozpuszczalnej (takiej w granulkach)1 łyżeczka esencji waniliowej (u mnie pasta waniliowa)około 1 puszki kajmaku (najlepszy z Gostynia)Wykonanie:1. Wszystkie składniki (oprócz kajmaku) szybko zagnieć, uformuj w kulę i
owiń folią spożywczą.2. Wstaw ciasto na pół godziny do lodówki.3. Wyjmij ciasto i podziel na 4 części.4. Rozwałkuj pierwszą część na grubość około 0 , 5 cm.5. Wycinaj
ciastka o dowolnym kształcie.6. W co drugim
ciastku wytnij małe dziurki za pomocą mniejszej foremki.
7. Ułóż
ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 min.9. Postąp z pozostałymi kawałkami ciasta w ten sam sposób.10. Kiedy
ciastka będą zimne na środku tych bez dziurek wyłóż po mniej więcej łyżeczce kajmaku.
11. Na kajmak połóż ciacha z dziurką i dociśnij.
Smacznego :)
Inspiracja