Wykonanie
Składniki:»
jajka 3 szt,» 2 łyżeczki
cukru,» 5 łyżek
mąki pszennej,» szczypta
soli,» 100 ml
mleka,» 1 łyżeczka
masła.1. Oddzielam
białka od
żółtek. Do
białek dodaję szczyptę
soli i ubijam je na najwyższych obrotach na sztywną pianę.2. Pod koniec ubijania dodaję
cukier i pojedynczo
żółtka. Na koniec dodaję
mleko i mieszam wszystko dokładnie (cały czas blenderem na najwyższych obrotach).3. Po dodaniu
mleka zmniejszam obroty blendera i dodaję po 1 łyżce
mąki cały czas mieszając.4. Na patelni rozpuszczam masełko a następnie wylewam na nie ciasto.5. Omleta smażę z każdej strony po około 5 minut na niedużym ogniu.Omleta zwykle zajadam z
dżemem - oczywiście domowej roboty :-)Smacznego :-)