Wykonanie
Kiedyś gofry kojarzyły mi się z wakacjami nad polskim morzem. Były pyszne, z dużą ilością
owoców i
bitej śmietany. Odkąd pod choinką znalazłam gofrownicę, gofry są moim ulubionym śniadaniem na słodko. Ze
śmietaną,
dżemem, na sucho czy w mojej ulubionej wersji- posypane
cukrem pudrem. Możliwości podania jest wiele, a leniwe spokojne śniadanie w niedzielny poranek- coś wspaniałego :) Gofry z tego przepisu ładnie rosną, z wierzchu są lekko chrupiące, a w środku przyjemnie miękkie. Przepis braci Roux.SKŁADNIKI:75 g
masła250 g
mąki pszennej25 g
cukruszczypta
soli400 ml
mleka3
jajkaMasło roztopić i ostudzić.
Mąkę wymieszać z
cukrem i
solą, dodać
masło i
żółtka. Miksując, powoli wlewać
mleko. Odstawić na 15-30 minut. Ubić
białka na sztywną pianę. Delikatnie dodać pianę do ciasta. Piec gofry, aż będą miały ładny kolor (w zależności od gofrownicy 3-5 minut).SMACZNEGO :)