ßßß Cookit - przepis na GOFRY

GOFRY

nazwa

Wykonanie

Kiedyś gofry kojarzyły mi się z wakacjami nad polskim morzem. Były pyszne, z dużą ilością owoców i bitej śmietany. Odkąd pod choinką znalazłam gofrownicę, gofry są moim ulubionym śniadaniem na słodko. Ze śmietaną, dżemem, na sucho czy w mojej ulubionej wersji- posypane cukrem pudrem. Możliwości podania jest wiele, a leniwe spokojne śniadanie w niedzielny poranek- coś wspaniałego :) Gofry z tego przepisu ładnie rosną, z wierzchu są lekko chrupiące, a w środku przyjemnie miękkie. Przepis braci Roux.
SKŁADNIKI:
75 g masła
250 g mąki pszennej
25 g cukru
szczypta soli
400 ml mleka
3 jajka
Masło roztopić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i żółtka. Miksując, powoli wlewać mleko. Odstawić na 15-30 minut. Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie dodać pianę do ciasta. Piec gofry, aż będą miały ładny kolor (w zależności od gofrownicy 3-5 minut).
SMACZNEGO :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/12/gofry.html